Половината от турските работници са били наети незаконно от кърджалийската фирма Задържаха

...
Половината от турските работници са били наети незаконно от кърджалийската фирма Задържаха
Коментари Харесай

Задържаха работодателя, срещу когото протестираха двама строители в Перник

Половината от турските служащи са били наети незаконно от кърджалийската фирма 

Задържаха за 24 часа мъжа, поради който двама строителни служащи, турски жители, през вчерашния ден стояха на ръба на 6-етажна постройка и отказваха да слязат, до момента в който не получат заплатите си.

Част от възнагражденията им към този момент са изплатени, само че от през днешния ден има нови разкрития. Оказва се, че половината от турските служащи, наети от кърджалийската компания, в действителност са упражнявали активност нелегално. Оказва се още, че това не е първи подобен случай за компанията. За приказва шефът на Инспекцията по труда в Перник.

Колко имат да взимат служащите за направеното - версиите на всички са разнообразни. Варират от общо 40 000 евро съгласно самите служащи до 27 000 евро съгласно директния им шеф - кърджалийска компания. Собственикът на компанията е арестуван за 24 часа и до този час е неоткриваем. За него споделя кметът. 

" По техните думи е бил извънредно неточен, държал се е надменно с тях, унижавал ги е, не са им изплатени, по техните думи, немалка част от дължимото, което те са изработили в България на няколко обекта, освен в Перник ", сподели Станислав Владимиров, кмет на община Перник.

Над кърджалийската компания стоят още две български. Едната е на притежателя на постройката, на чийто парапет на 6-ия етаж през вчерашния ден през целия ден стояха двама служащи. Дали той дължи нещо на някого - отговорът пристигна документално. 

" Всякакви спекулации по тематиката за неизплатени трудови, или каквито и да било дължими от сдружението ни отговорности са грозни клевети, или другояче казано, откровена неистина ", съобщи Иван Анев, притежател на фирмата-възложител.

Подизпълнителят също отхвърли да има задължения към служащите. И съобщи, че вчерашният ден е поставил завършек на договорните връзки с кърджалийската компания.

А инспекцията в Инспекцията по труда демонстрира, че половината от наетите служащи са тук нелегално.

" Със статута на сезонни служащи. В строителството сезонни служащи не могат да работят, защото това не е сезонна работа. Нямат право да упражняват такава работа ", разяснява Любомир Владимиров, шеф на Инспекция по труда-Перник. " Това е още веднъж неточност на кърджалийската компания ".

И още един колорит - става известно, че на кърджалийската компания това не ѝ е за първи път. И различен път тя е наемала хора, които са работили против разпоредбите в България. 

" Можем да кажем, че с годините има такива установени нарушавания ", сподели шефът на Инспекция по труда - Перник.

Законно тук или не - служащите към този момент са получили една част от заплатите си. Проверките за това кой е отговорен не престават.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР